Pocetna » Letovanje » Ostrva Mediterana » Patmos
 
Ostrva Mediterana | dodato 24.03.2009.
 
 
Na Patmosu se nalazi i čuvena pravoslavna bogoslovija Patmijada, koju je 1713. osnovao monah Makarije Kalogeras.
Patmos je veoma važno versko središte u Grčkoj.
Patmos je jedno od ostrva grupe Dodekaneza u istočnoj Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Dodekanez i Periferiji Južni Egej, gde sa okolnim ostrvcima čini posebnu opštinu. Glavno mesto na ostrvu je Hora.

Patmos je veoma važno versko središte u Grčkoj. Na njemu je krajem 1. veka boravio u izgnanstvu sv. apostol Jovan Bogoslov, koji je za vreme svog izgnanstva napisao Knjigu Otkrovenja (u tzv. Pećini Apokalipse). Takođe, stari grad Patmos spada u grupu najočuvanijih starih gradova na Egeju, pa je on zajedno sa važnim verskim mestima, manastirom Sv. Jovana Bogoslova i Pećinom Apokalipse, stavljen na spisak Kulturne Baštine UNESKOa. Biblioteka manastira Sv. Jovana Bogoslova poseduje bogatu zbirku vizantijskih rukopisnih knjiga.

Na Patmosu se nalazi i čuvena pravoslavna bogoslovija Patmijada, koju je 1713. osnovao monah Makarije Kalogeras. U tu školu nameravao je da se upiše Dositej Obradović 60-ih godina 18. veka, ali ga je put odveo u Smirnu.

Patmos je najsevernije ostrvo Dodekaneza i najbliže značajnije ostrvo je Ikarija, koja ne pripada Dodekanezu, na oko 30 km ka severozapadu. Ostrvo je malo, planinsko i kamenito. Obala Patmosa je razuđena. Ostrvo je veoma izduženo u pravcu sever-jug oko 12-13 km, a relativno usko u pravcu istok-zapad 3-5 km. Patmos ima brojne male zalice sa skrivenim plažama.

Klima Patmosa je sredozemna sa dugim, sušnim letima i blagim i kišovitim zimama. Nedostatak vode je značajno ograničenje, ali, budući da Patmos blizu kopna, koriste se bogati podzemni izvori. Zbog toga je biljni i životinjski svet bujniji nego na nekim okolnim ostrvima, mada je on osoben za ovu klimu. Od gajenih kultura dominiraju maslina i vinova loza.

Danas se privreda Patmosa sve više zasniva na turizmu i pomorstvu, a sve manje na tradicinalnoj poljoprivredi (masline, vinova loza, manje južno voće). Turizam je poseban, jer se jako oslanja hodočasništvo i kulturološke posete značajnim mestima na ostrvu.Pogledaj i:

patmos

,

grcka

,

ostrvo

,

more

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Folegandros
Folegandros je malo grčko ostrvo grupe Kikladi. Ono leži oko 160 km jugoistočno od Atine i 40 km sjeverozapadno od Santori...
Simi
Simi je jedno od ostrva u grupaciji Dodekaneza u krajnje istočnoj Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Dodekanez i Perifer...
Krf
Ostrvo Krf pripada jonskom arhipelagu i nalazi se na najzapadnijoj strani Grčke, na samom ulazu u Jadransko more. Kristalno ...