Pocetna » Letovanje » Ostrva Mediterana » Korzika
 
Ostrva Mediterana | dodato 22.01.2009.
 
 
Turizam igra najveću ulogu u ekonomiji Korzike. Ugodna klima, prelepe planine i prekrasne plaže privlače turiste iz Francuske i Evrope.
Čuvena je kao rodno mesto Napoleona Bonapartea.
Korzika je ostrvo, koje je i jedan od regiona Francuske. Korzika je četvrto ostrvo po veličini na Mediteranu. Region se sastoji od 2 departmana. Čuvena je kao rodno mesto Napoleona Bonapartea.
Korzika ima 1000 km obale i više od 200 plaža. Većinom je to planinsko ostrvo sa najvišim vrhom od 2706 m. Ima oko 20 vrhova sa preko 2.000 metara. Od Sardinije je odvojena Bonifacijskim moreuzom.
Najveći gradovi su: Ajačio, Bastija, Kort, Sarten ...
Korzika je bila pod uticajem Kartagine ili u sastavu Kartagine sve do 237. pne., kada dolazi pod Rimsku Republiku. Pod Rimom je bila do dolaska Vandala 430. Pod Vizantijom je od 522. Kasnije ostrvo menja gospodare, uključujući Arape (Maure) i Lombarde, dok nije pala 1282. pod Đenovu posle bitke kod Melorije protiv Pize.
Ostrvo ima mediteransku klimu, sa vrućim suhim letima i blagim, kišnim zimama. Vegetacija Korzike čine mediteranske šume, makije i šume. Većina obalnog pojasa je ukrčena za potrebe poljoprivrede i pašnjaka, tako da je to zajedno sa sečom šuma bitno smanjilo planinske šume. Nacionalni park je stvoren 1972. i predstavlja zaštitu za hiljade retkih životinja i ptica. Park je zaštićen i do njega se može doći samo jedrenjem. Dve ugrožene životinjske vrste su muflon i korzikanski crveni jelen, koji je endemska životinja. Glavni grad je Ajačio. Korzika je podeljena na dva departmana: Južnu Korziku i Gornju Korziku. Ta dva deparmana su stvorena 1975. cepanjem jedinstvenog departmana Korzika.
Turizam igra najveću ulogu u ekonomiji Korzike. Ugodna klima, prelepe planine i prekrasne plaže privlače turiste iz Francuske i Evrope. Ostrvo još uvek nije dostiglo nivo razvoja ostalih francuskih regija, pa je još uvek relativno malo ugroženo industrijskim razvojem.



Pogledaj i:

korzika

,

francuska

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Sicilija
Sicilija je ostrvo u Italiji, najveće i jedno od najgušće naseljenih u Sredozemnom moru. Nalazi se oko 160 km severostočn...
Kefalonija
Kefalonija je grčko ostrvo koje pripada grupi Jonskih ostrva. To je po površini najveće ostrvo ovog arhipelaga. U upravnoj...
Ios
Ios je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej, gde čini ...