Pocetna » Letovanje » Ostrva Mediterana » Ios
 
Ostrva Mediterana | dodato 22.01.2009.
 
 
Glavno mesto ostrva, grad Ios ili jednostavnije Hora, je daleko najveće naselje na ostrvu i u njemu živi oko 85% ostrvskog stanovništva.
Tokom stare Grčke Ios je bio jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke.
Ios je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej, gde čini zasebnu opštinu. Ios je jedno od ostrva Kiklada srednje veličine , udaljeno oko 200 km jugoistočno od Atine. Najbliža okolna ostrva su Sikinos 5 km ka zapadu i Santorini 20 km lka jugu. Ostrvo je srednje razuđeno i planinsko u većem delu.
Ios spada u ostrva Kiklada koja su položena dalje od kopna, pa uz mesnu sredozemnu klimusa malo padavina postoji stalan nedostatk vode. Zbog toga je ostrvo većim delom sušno i kamenito, a biljni i životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu. Od gajenih kultura dominira maslina.
Za Ios, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Iza Kikladske civilizacije su danas ostale brojne figurine-idoli, vezane za zagrobni život. Tokom stare Grčke Ios je bio jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke. Posle toga ostrvom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju vekovima, do 1566. g., kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Stanovništvo Iosa je bilo uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, pa je ostrvo ono je odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.
Glavno stanovništvo na Iosu su Grci. Ios spada u ređe naseljena ostrva među značajinijim ostrvima Kiklada. Glavno mesto ostrva, grad Ios ili jednostavnije Hora ("središte") je daleko najveće naselje na ostrvu i u njemu živi oko 85% ostrvskog stanovništva. Privreda Iosa se zasniva na turizmu i pomorstvu, a manje na tradicinalnoj poljoprivredi (južno voće, masline).Pogledaj i:

ios

,

grcka

,

ostrvo

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Speces
Speces ili Spetses je jedno od Saronskih ostrva u Egejskom moru u središnjoj Grčkoj. Ostrvo upravno pripada prefekturi Pire...
Siros
Siros je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi, a najveći grad na ostrvu, Ermoup...
Rodos
Poznat po lepoti i kao ostrvo ruža, Rodos je najveći u arhipelagu Dodekaneza. Daleko na jugu Mediterana na raskrsnici glavn...